Telefon
WhatsApp

Zihinsel engelli çocukların okul öncesi

Zihinsel engelli çocukların okul öncesi

Zihinsel engelli çocukların okul öncesi

Fırsat eşitliği dediğimiz olay, eğitimde tüm bireylerin aynı eğitim fırsatından yararlanması demektir. Bireyin gelişimini engellilik durumunu veya engellilik türünü gözetmeksizin normal gelişim gösteren çocuklarla birlikte eğitimsel ve sosyal olarak bir araya getirme sürecidir.

                Okul öncesi eğitiminde normal gelişim gösteren çocuklar ile özel eğitime muhtaç öğrenciler birlikte eğitim alarak etkileşim kurmayı, iletişime geçmeyi, birlikte arkadaşlık yapmayı, grup çalışmasını, birbirlerinin güçlü ve zayıf yanlarına yardımcı olmayı öğrenmektedirler.

                Çocukların birbirleri ile en çok etkileşime geçtiği dönem okulöncesi dönemdir. Bu yaşta normal gelişim gösteren çocuklar engellileri görerek onlardan korkmamayı, toplumun içerisinde böyle insanların var olduğunu öğrenirken, engelli bireyler insanlarla etkileşimi, sosyalleşmeyi ve grupla hareket etmeyi öğrenmektedir. Okul öncesi dönemde çocukların ihtiyaçları aslında ortaktır. Sevgi, güven, yaratıcı etkinlikler, beslenme bu yaştaki çocukların ihtiyaçlarıdır. Bu ihtiyaçlar hem engelli hem de normal gelişim gösteren çocuklar için aynıdır. Bu ihtiyaçların karşılanması çocukların sosyal çevresi ile bütünleşmesini sağlar.

                Bu durumun tam tersini düşünürsek, engelli çocukların diğerlerinden ayrı tutulması, soyutlanması durumu çocukların hem sosyal hem de duygusal gelişimlerinin negatif yönde etkilemektedir. Etkileşimde bulunmadığı için zihinsel ve dil gelişimi yavaşlamakta tüm bu fırsatlardan yoksun kalmaktadır. Biz özel algı özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi olarak tüm okulöncesi dönemi öğrencilerimizi normal gelişim gösteren çocuklarla birlikte eğitim almalarına teşvik ediyoruz.

Etiketler: Zihinsel engelli çocukların okul öncesi,algı rehabilitasyon,kahramanmaraş rehabilitasyon,özel algı özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi,özel algı,kahramanmaraş özel algı,algı özel