OTİZM NASIL ANLAŞILIR?
Sebebi henüz belirlenemeyen, genetik sebeplere bağlanılan zeka geriliği ile birlikte sosyal uyum probleminden oluşan gelişim bozukluğuna otizm denir. Ortalama üç yaşı civarında tespit edilebilen otizm spektrum bozukluğu tanısını ne kadar erken konulabilirse otizm olan bireyin hayata ve topluma kazandırılması o kadar erken olabilmektedir. Otizmin yanında genelde duygu bozuklukları veya hiperaktivite görülmesi muhtemeldir.
Otizm nasıl anlaşılır, bunu inceleyecek olursak genellikle sosyal hayatta eksiklik en belirgin özelliktir. Tekrar eden durumlara ve objelere takıntılı olma durumu, iletişimde göz kontağı kuramama, jest ve mimiklerde noksanlık, iletişim başlatma ve devam ettirmede eksiklik görülebilir.
Sosyal eksikliklerden ziyade iletişimden de kaynaklanan bazı belirtiler olabilir. Ses tekrarı (ekolali) aynı sesleri sürekli çıkarma, kendisi ile konuşanlar ile iletişim kuramama hatta duruma göre hiç konuşamama durumu görülebilir.
Otizmli bireylerin, tekrar eden durumlar hoşuna gider, çamaşır makinasını çalışırken izlemek en basit örneklerdendir. Bir nesneye veya objeye takıntılı olma, örneğin oyuncağı olmadan yemek yiyememe gibi belirtiler gösterebilir. Çevresi ile ilgilenmezler, adı söylenince tepki vermeme, fiziksel temastan hoşlanmama, aşırı hareket veya hareketsizlik diğer özelliklerden sayılabilir.
Özel Algı Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi olarak kurumumuz bünyesinde otizmli öğrencilerimiz ile bireysel ve grupsal eğitimlerimiz ile sosyal ve iletişimsel sorunlarının üstesinde gelmeleri için yanlarındayız. Aile eğitimlerimiz ve terapilerimiz ile otizmli öğrenci velilerimizi de bu gelişimsel bozukluk hakkında bilgilendirici çalışmalarımız mevcuttur.