ÇOCUKLARDA HİPERAKTİVİTE BOZUKLUĞU
Hiperaktif cümlesini çok sık duymaya başladınız değil mi? Eskilerin bunda kurt var hiç yerinde durmuyor dediği tüm çocuklara şimdi anneleri güzel bir özellikmiş gibi hiperaktivite var benim çocuğumda diyorlar. Çocuğunuz yaramazlık yapıyor veya şımarık davranıyor diye hiperaktif diyorsunuz fakat belki de canı sıkılmış veya ebeveynlerinin ilgisini çekmek istiyor olabilir. En iyisi nedir bu hiperaktivite gelin bir bakalım.
Temelinde aşırı hareketlilik olan hiperaktivite de çocuklar bilinçli bir şekilde değil tamamen içgüdüsel olarak bu hareketleri yaparlar. Planlı bir olay değildir ve dürtüseldir. Yaramazlık ya da şımarıklık yapmak için yapılmış kasıtlı hareketler değildir. Bu hareketliliği çocuğun kontrol edememesi durumuna hiperaktivite bozukluğu denir.
Halk arasında hareketli zıpır çocukları tanımlamak için hiperaktif tanımı çok kullanılmaya başladı. Bazı çocuklar daha hareketli olabilir. Tanılama işini mutlaka uzman doktorlar tarafından yapılmalıdır. Kurumumuzda bulunan uzman psikoloğumuz sayesinde hiperaktivite bozukluğu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.
Hiperaktivite bozukluğunun diğer belirtileri ise, olay ve durumlara karşı dikkatsizlik, ne ile meşgul olursa olsun çabuk sıkılma, olduğu ortamda veya bulunduğu yerde sabit bir şekilde duramama, toplumsal kurallara veya bulunduğu ortamın kurallarına uymada zorlanma durumları hiperaktivite bozukluğu belirtisi olarak düşünülebilir. Ekstra olarak konuşan birisinin sürekli sözünü keserek kendisinin konuşması, düşünmeden içgüdüsel olarak hareket etme, başkalarını rahatsız etmekten keyif alma ve saldırganlıkta hiperaktivite belirtisi olarak kabul edilmektedir.